Terug naar De Scoutingmethode

Kamptradities

Elke scoutinggroep heeft zijn eigen tradities voor speltakken die op kamp gaan. Hieronder noemen wij een aantal tradities die gelden bij de Rhedense Pioniers.

Kampdoop/Ontgroenen

De kampdoop is een traditie voor scouts en ouder die voor de eerste keer met hun speltak op kamp gaan.
De inhoud van een kampdoop wordt geheim gehouden totdat deze plaatsvindt en is elk jaar anders. Elk jaar wordt er gekeken naar de groep en daarop wordt een kampdoop afgestemd.

Bij de Rhedense Pioniers is een kampdoop ludiek en niet eerrovend, bovendien vinden we het belangrijk dat het een groepsactiviteit is en je dit dus nooit alleen zal doen.

Kampvuur(liedjes)

De meeste scouts houden van een lekker warm vuurtje ’s avonds. Daarbij hoort vaak ook een avondactiviteit, avondsnack en onze eigen kampliedjes en yells.

Een aantal veelgebruikte liedjes:

En veelgebruikte yells:

  • Hoe was ie? (goed, beter, knal!)
  • K-W-A-L-IT-EITJE (kwali, kwali, kwaliteitje!)
  • Yaggie, Yaggie, Yaggie (Scouting Rheden op zijn best!)

Wakker worden! Nachtspel

Welpen kunnen erop rekenen dat ze mogelijk op een onverwacht moment tijdens het kamp wakker worden gemaakt voor een nachtspel. Meestal staat dit spel in verband met het thema van het kamp (e.g. Aliens, Mafia). Na het spel mogen de kinderen wel lekker uitslapen!

De Blunderknuppel

Op een scoutingkamp kan er van alles gebeuren, en elke scout (ook de leiding) maakt wel eens een blunder (e.g. vergeten lucifers mee te nemen, per ongeluk de tent laten instorten, uitglijden in de modder). Om toch de lol van dit soort fouten in te zien heeft ieder kamp zijn eigen prijs voor het lid (of de leiding) die de blunder maakt: de blunderknuppel.

De winnaar van de blunderknuppel draagt deze ten aller tijden met zich mee tijdens het kamp. Mocht iemand anders daarna nog een blunder begaan tijdens het kamp, dan wordt de knuppel aan deze nieuwe blunderaar afgestaan. De blunderknuppel is namelijk een soort wisseltrofee!