Terug naar De Scoutingmethode

Overvliegen

Overvliegen is een ceremonie voor scoutingleden die overgaan naar een hogere/oudere speltak. Deze ceremonie vindt bij Scouting Rheden eens per jaar plaats, in september. Om te bepalen of een lid mag overvliegen wordt door de leiding gekeken naar verschillende factoren, waaronder:

  • Heeft het lid de juiste leeftijd voor zijn/haar beoogde speltak?
  • Heeft het lid zich voldoende ontwikkeld (op fysiek, mentaal en sociaal gebied)?
  • Zijn er relaties (vriendjes/vriendinnetjes) waar rekening mee gehouden moet worden?

Voorbeeld: een lid dat over wil vliegen van de Bevers naar de Welpen moet bij ons minimaal 7 jaar zijn (of dat binnen relatief korte tijd na het overvliegen worden).

Hoe werkt overvliegen?

Elke speltak bepaald bij de Rhedense Pioniers zelf wat leden moeten doen om zich aan te mogen sluiten bij hun beoogde speltak. Hieronder volgen wat korte beschrijvingen van het overvliegen per speltak. Voor een compleet beeld kun je ook een kijkje nemen in onze fotogalerij.

Overvliegen Bevers

Bevers worden letterlijk ‘overgevlogen’ door de leiding vanuit ons gebouw naar de jungle (thema van de Welpen). Vervolgens moeten de leden een hindernisbaan afleggen, waarbij ze aangemoedigd worden door de Welpen en andere toeschouwers!

Omdat het afleggen van een hindernisbaan nog best moeilijk kan zijn worden de leden hierbij (indien nodig) aan de hand begeleid door de leiding.

Overvliegen Welpen

Welpen leggen net als de Bevers een hindernisbaan af, maar ze krijgen geen (of weinig) begeleiding. Ook wordt het de Welpen vaak extra moeilijk gemaakt door de toevoeging van zeep of modder. Bij goed weer worden de Welpen ook nog even extra nat gemaakt tijdens het overvliegen.

De Scouts moedigen de Welpen aan tijdens het overvliegen (en helpen ook graag mee bij het eventuele natmaken van de Scouts in spe!)

Overvliegen Scouts

Scouts vliegen altijd ‘samen’ over in de zin dat de door de leiding (of Explorers) met de benen aan elkaar gebonden worden. Vervolgens krijgt elke groep van de leiding een opdracht om uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan: hindernisbaan, boodschappen doen in het dorp en koken voor de leiding! De Scouts krijgen elk jaar weer een nieuwe uitdaging bij het overvliegen.

Overvliegen Explorers

Het overvliegen van de Explorers naar TIL of TBH wordt volledig bedacht en georganiseerd door de beoogde speltak. Het overvliegen is dus zo leuk, vies, gezellig, raar of gek als de oudere leden maar kunnen bedenken!